Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Fire ve Zayiat Oranları : S


 A  B  C-Ç  D  E-F  G-H-I  K  L  M  N-O  P  S  T  U-Ü-V  Y-Z

Soda ”Çamaşır”:Bekleme müddeti uzadıkça mevsimine göre yazın %20 kışın %10-15 fire verir.Karar:16.10.957

Lehimli tenekelerde ağızları açık bulunmamak şartıyla Fire verir mevcuttan bulunmadığı Karar:28.4.949 ve 12.2.963 /18.3.964-4.1.967

Soğan ”Kuru”:%6 karar 12.2.948(30.12.81-6) Yazın %15 Kışın %10 karar:18.3.964

Suni gübre:(Amonyum sülfat ve kalsiyum,Amonyum nitrat gübre) kimyevi madde olması dolayısıyla %1 fire ancak çuval hesabıyla satıldığında satıcıya inikas etmez.Perakende satışlarda %1/2 zayiat kararlar:17.2.949-4.4.956-17.8.960

Sade yağ(tereyağı):% 1-2 mevsim ve hava şartlarına göre karar(17.2.949-28.8.957)müstahsilden toplama suretiyle alınıp kabına girinceye kadar %1-3 kab ahşap olduğunda %5-8 madeni kablarda %3-5

 Sade yağ(Erimiş):%1\2Fire verir karar 12.2.948

Sicim:(Bak halat )karar29.3.972

Sabun:%1 ile % 5 karar 24.7.963-4.1.967-14.2.68 %1-2 zayiat karar 6.3.974

Şeker:Toz %1 küp %1 karar 18.0.964-20.10965-4.1.67-14.2.968

Saman:(Bak ot)%5 ile 15 karar 2.12.964

Sarı Mamulü:Perakende yok karar 26.6.968

Skatif:Top%1 zayiat karar:6.11.968

Sümerlik ”duralit”:Zayrat %1 karar25.12.968

Sümer mika ”formika”:zayiat%1 karar 25.12.968

Sac:Firesi yok ancak yükleme boşaltmada 51 oranında zayiat vereceği 15.9.965 karar 4.12.966-16.12.966 kararlar

Salatalık:%5 30.12.81-6

Şişe:İstanbul’dan  Trabzon’a nakli esnasında özellikle kolonya şişelerinin %5 zayiatı normaldir.Y.K.K. tarihi 7.11.1984-41

Şişeler:a)Soda,maden suyu,meşrubatlar,meyve suları ve bira şehrimizde Adana,Kayseri,İzmir,İstanbul,Ankara,Tokat,Kızılcahamam,Afyon ve Giresun’dan gelen bilumum yukarıda adları verilen çeşitlerin nakliyesinden,depolanmasından,şehir içi tevzi,donma ve sıcaklıktan kırılma,patlamadan meydana gelen şişe zaiyat nisbeti:54

b)Yerli gazoz ve meşrubatların  şişe zaiyatları tevzi ve imalatta %2

c)Menba suları şehrimize Ünye ,Niksar,Fatsa’dan gelen bilumum memba suları şişelerinin donma,nakliye,tevzi ve şişelerin birbirine temasından ötürü=%3

Süt:Fabrika veya kuruluş kendi özel tankları ile süt toplama işlemi yapıyorsa % 0,5 (yüzde yarım).Çeşitli plastik kablar vasıtası ile süt toplanması yapılıyorsa %1 oranında fire vermesi normaldir.Sütün kaynatılması:90 santigrat dereceye kadar sütün kaynatılması halinde %5-10 oranında fire vermesi normaldir.(Y.K. 22.2.1989/67 Sayılı kararı)

Süt mayası:1 ton Süte 0,2-0,5 lt.sıvı maya katılması normaldir.

Seramik ve Porselen Eşya (Mutfak ve Süs Eşyası):

-Dekorlamada Fire %3

-Toptancıda Fire%1,5

-Perakendecide Fire % 3,5

-Nakliyede her safhada %1,5 oranında Fire ve zayiat verebilir.(Y.K.19.9.2001-97)

Şeftali:%8 27.03.1996-18 Y.K.K.

Siyah boru kesme ve bükme fire ve zayiatı:6 mt.lik siyah borular istenen boyutlarda kesilip bükülmekte ve bu iş için %7-8 civarında fire ve zayiat verir.24.05.2005-12
facebook Finans